17 Temmuz 2017 Pazartesi

FAKILI AŞİRETİ

Kulaktan kulağa aktarılan hikayeler kayıt altına alınıp geliştirilsin diye hep yazmak istedim.
Kösefakılı köyü derneğimiz kurulup birde web sitesi açılınca amcam Bünyami Yıldız ile röpörtaj şeklinde bir yazı yazdım.(Bkz.kosefakili.com)
Duyduğum dinlediğim hikayelerden anladığıma göre Oğuzların Bozok soyundan geliyoruz.Orta Asya'dan yine aynı soydan gelen Avşar'larla birlikte göç ettiğimizi düşünüyorum.Bu söylediklerim bilimsel veri yada resmi belgelere dayanmıyor.Osmanlıca'ya hakim meraklı kardeşlerim konuyu ele alırlarsa daha doğru bilgilere ulaşabileceğimizi ümit ediyorum.
Burada bahsedeceğim köyler Kırşehir iline bağlı Çiçekdağı ile Akçakent ilçelerine bağlı olduğu için tekrara düşmemek için sadece köy isimlerini yazacağım.Şayet başka bir il veya ilçeye bağlı köyden bahsedeceksem onu ayrıca belirteceğim.
İnternetten basit bir araştırma yaptığımda ülkemizde sonu Fakılı ile biten bir çok köy olduğunu gördüm.Orta Anadolu,Ege,Trakya,Batı Karadeniz.,Güney Doğu Anadolu'nun bazı illerine bağlı bu köylerimizin birbirleriyle bağlantısı nedir bilmiyorum.
Taşoluk köyünden Hacı Hasan dayım ile Ayşe halamın oğlu Musa Merdan abim ile aynı avluda büyüdük sayılır.Fakılı aşireti ile ilk hikayeleri daha ilkokul çağında iken ondan dinlemiştim.
Fakılı aşiretleri Orta Asya'dan Anadolu'ya Kuzey Irak üzerinden göç eden Türkmen boylarının içinde yer alıyor.Biliyorsunuz bazı göçlerde İran ile Kafkaslar üzerinden olmuştur.
Avşar beyliği sancağı altında Adana Kozan yaylası civarlarını yurt edinmişler.
Rivayete göre zamanın Avşar beyi Osmanlı padişahına ödediği vergide azaltma veya hiç ödememe tavrı alıp da Padişahımız Avşarlar üzerine sefer kararı alınca artık buralarda durulmaz düşüncesiyle bir kısım Avşar'larla birlikte Anadolu'nun iç taraflarına doğru göç etmişler.
Buraya kadar yazdıklarım Milli Eğitim Müfettişi olan Musa abimden dinlediklerim ile kendi kanaatlerimden oluşuyor.
Bundan sonra anlatacağım kısımlar ise büyüklerimden dinleyip geldiklerimle Amcam ve Kayınbabam Bünyami Yıldız ile Annemin anlatımlarından oluşuyor.
Yazdıklarım belgelere dayanmadığı için mutlaka eksiği yanlışı olabilir.Daha öncede söylediğim gibi yapacağınız katkılar ile konu gelişecektir.
Adana Kozan yaylasından kalkan Fakılı aşiretinin bizim sülalemizi temsil eden kolu şimdiki Hacıfakılı denilen yere konuşlanmışlar.Buraya o zamanlar Kilisefakılı demişler sonradan eski köy diyenlerde olacaktır.Burası rivayete göre Eti'lere Hitit'lere kadar uzanan iki üç bin yıllık bir yerleşim yeri.Zaten Kilisefakılı denmesinin nedenide geldiklerinde gördükleri eski tarihi yapıların bulunması.
Buraya gelen sülale büyükleri bildiğimiz kadarıyla şunlar.Köse Himmet(Muhtemelen dedesi veya babası Mansur yada Masır).Musa.Mamlı.Hanifi.Arbiş.Kasım.Hamdi.veya onların babaları dedeleri.
Geliş tarihlerini tam olarak bilemiyoruz ama tahminen binyediyüzlü yılların sonları gibi.
Bilemediğimiz nedenlerle buradada uzun süre duramayıp bir kısmı dağılıyor.
Bunlardan Arbiş şimdiki Taşoluk köyünün olduğu yere.Mamlı şimdiki Derefakılı köyünün olduğu yere.bazı sülalelerde Tepefakılı köyünün olduğu yer ile Polatlı köyünün olduğu yerlere gidip yurt tutuyorlar.Polatlı'ya gelenler daha sonra Özcan ve Öztürk soyadlarını alıyorlar.Kösefakılı köyünün olduğu yere ise büyükdedem Köse Himmet ile köyümüzdeki Çalışkan ile Aldemir'lerin büyük dedeleri Musa geliyorlar.Hamiler olarak bilinen Hamdi'nin oğlu Yörük Ese Hacıfakılı'da kalıyor Satılmış Özdemir kösefakılı'ya geliyor.Kasım ailesindende Hacıfakılı'da kalanlar oluyor ancak bunlardan Durmuşlar sülalesi kösefakılı'ya geliyorlar.Hanifi sülalesindende Hacıfakılı'da kalanlar var ama oğlu Mahmut kösafakılı'ya geliyor.
Bundan sonraki yazının konusu Kösehimmet'den Kösefakılı'ya olacak.



Hiç yorum yok:

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİM ANKETİNDE 3.OLDUK

23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: Hata payı içinde KONTAK ARAŞTIRMA Anketi: CHP Ekrem İMAMOĞLU.     %53....