5 Ocak 2011 Çarşamba

2011 GENEL SEÇİM ÖNGÖRÜLERİM

Henüz mecliste karara bağlanmasada 2011 genel seçimlerinin 12 Haziranda yapılacağı iktidar partisi sözcülerinin ağzından çıktığına göre öyle olacak demektir.

Araştırma şirketleri ile köşe yazarlarıda ilk yorum ve araştırmalarını ortaya sürmeye başladılar.
Geçmiş tecrübeler ve bugünkü verilere göre Akparti'nin yine tek başına iktidara geleceğini tahmin ediyorum.%45 ila %50 arasında alacağı bir oy oranı hiçte sürpriz olmayacaktır.Ancak çıkaracağı milletvekili sayısı illerde alınacak oylara göre farklılık gösterebilir.Biliyorsunuz 2007 seçimlerinden sonraki nüfus sayımına göre bazı illerde eksilme bazılarındada artma meydana geldi.
CHP Kılıçdaroğlu ile sol cenahta ve Akparti karşıtlarında bir ümit uyandırdı,2007'de aldığı oyu muhtemelen koruduktan sonra üzerine kıyı şeridinde MHP'ye kaptırdığı oylarıda alacak gibi duruyor.Ayrıca Doğu ve güneydoğuda daha önce esamesi okunmazken bu defa liderininde Tunceli'li olması nedeniyle oradanda bir kısım oylar gelecektir.
Ayrıca benim CHP-BDP ile ilgili bir komplo teorim var ama burda ondan bahsetmeyeceğim.
%30 civarında bir oy oranı CHP için sürpriz değildir.Ancak milletvekili sayısı ne olur o belli değil.
MHP Anayasa referandumunda malesef süreci iyi yönetemedi,tabanının bir kısmı demokrasiden yana tavır alıp evet oyu kullanırken,hayır diyenlerdede psikolojik pozisyonu CHP'ye kaptırdı.
Orta anadoluda Akpartiye,kıyı şeridinde CHP'ye ilave oylar kaptıracak gibi görünüyor.Şimdilik oy oranı %10-14 bandında gibi duruyor, ancak BDP'nin tahrik edici çıkışları seçim sürecindede devam edecek olursa yukarılara çıkabilir.
BDP'nin oylarının düşeceğini tahmin ediyorum.Seçime partileri ile girerlerse zaten barajı aşma şansları yok ama bağımsız girerlerse bazı illerde yine milletvekili çıkaracaklardır.Bu sayının mecliste gurup kurmaya yeteceğini zannetmiyorum.
Saadet partisinin Erbakan hoca ile bir varlık göstereceğini zannetmiyorum.
Numan Kurtulmuş'un Haspartisininde halkta bir karşılığı oluşmadı.Sayın Kurtulmuş şayet Saadet partisi Genel başkanlığından istifa etmeyip mücadele etseydi,şimdi sağ cenahdaki Akparti karşıtlarının adresi olurdu ama buna cesaret göstemeyince halktaki teveccühünü kaybetmiş gibi görünüyor.
BBP Muhsin başkandan sonraki lideri Yalçın Topçu ile kendi kitlesini bir arada tutmaya devam ediyor ancak %1-2 civarlarından bir türlü yukarıları zorlayamıyor.
Ablüllatif Şener'in Türkiye partiside malesef ölü doğdu,ümit yok.
Demokrat Partiye gelince,Cindoruk ile iyice dibe vurdu.Taban Çilleri bekliyor ama döneceğini zannetmiyorum.İlhan Kesici ismi dolaşıyor ama ümitsiz vaka.
Bu tabloyu bozacak şey,eğer olursa ittifaklardır.Netleşince onuda ayrıca yorumlarız.
Bunlar ülke geneli ile ilgili öngörülerim,birde yaşadığım şehir Kırıkkale ile ilgili görüşlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
KIRIKKALEDE 2011 GENEL SEÇİM TAHMİNLERİM
Önce şurdan başlayım,Akpartide İl başkanı Zühtü Aksal istifa etti yerine eski başkan Mehmet Demir atandı.İkiside sevdiğim arkadaşlarım,hayırlı olsun diyorum.Milletvekilliğine aday olacak il başkanlarının 15 Ocak tarihine kadar istifa etmeleri gerekiyor.
İmam hatip lisesi öğretmenliğinden istifa ettirilip il başkanı yapılan Zühtü kardeşimin ortada bırakılmayacağını düşünerek,fazla dikkat çekmemesi için önceden istifa ettirildiğini ve Milletvekili listesine konulacağını tahmin ediyorum,ancak sırası ne olur onu sayın Başbakan bilir.
Yada bürokraside iyi bir yere getirileceğini düşünüyorum.
Mehmet Demir'inde İl başkanlığına getirilme nedeninin,Saadet ile Has partiye oy kaçmaması ile yerel seçimlerde Mahir Yılmaza(DP)kayan oyları geri döndürmek olduğunu düşünüyorum.
Bu yorumları kendileri ile görüşmeden yapıyorum.
Akparti listesinde başka kimler olabilir?tahmin yapmak zor.Aday adayları ortaya çıkınca belki ama yinede Tayyip Erdoğan'ın ne yapacağı belli olmuyor.
Bir milletvekili Akparti için garanti,ikincisi sürpriz sayılmaz üçüncüsü adaylar ile seçim stratejisine bağlı ve mümkün.Nasılmı?
Akparti 2007'de 90.000 oy aldı,MHP ise 35.000,CHP'de 18.000.
Bu oylara yaklaşık alınacak oylar 2 Akparti,1 MHP'yi gösteriyor.MHP barajı aşamazsa otomatikman 3-0 olur.
CHP'ye Kılıçdaroğlu faktörü ile doğru adaylar eklenipte 25 binleri aşan bir oy alır,MHP'dede 30 binin altına doğru aşınma olursa,oy oranını koruyan bir Akparti bu durumdada 3-0 yapacaktır.
Ancak MHP oylarını korur,CHP'de diğer muhalif partilerin oylarını toplar 30 binleri zorlarsa,Akpartide 2009 il genel meclisinde aldığı 58 binin üzerine çıkamazsa 1-1-1 netice çıkar.Tabi üçününde ülke barajını aşacağını düşünürsek,aksi halde Akpartinin 2 milletvekilliği garantidir.
Bu seçimde ülke genelinde yine anormal bir durum yaşanmazsa milletvekili listelerinin oylara ciddi etkisi olacağını düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar,seçimler boyunca yorumlara devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİM ANKETİNDE 3.OLDUK

23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: Hata payı içinde KONTAK ARAŞTIRMA Anketi: CHP Ekrem İMAMOĞLU.     %53....