12 Aralık 2011 Pazartesi

KÖSEFAKILI BENİM KÖYÜM

Ben doğma büyüme Kırıkkale'liyim.
Ailem Ovacık mahallesi,Zafer fırını karşısındaki Metelik Mehmet amcanın evinde kiracı olarak otururlarken doğmuşum.

Babam Kırırkkale'ye 1950'li yıllarda daha bekarken çalışmak için gelmiş.
Ondan önce Çakır dedem(babamın babası) daha 1940'lı yıllarda gelip,Yaylacık mahallesinde Habil ağanın bağlarının olduğu bir evde oturmuş ama köye geri dönmüş.
Mustafa dedem(annemim babası,aynı zamanda babamında amcası)yine 1940'lı yıllarda önce Keskin'e gelip yerleşmiş,Bozkurt mahallesinde 5-6 yıl oturdukdan sonra Kırıkkale'ye göçmüş.Kaletepe mahallesinde aldığı arsaya iki katlı kerpiç ve ahşaptan bir ev yapmış.Hüseyin Kahya mahallesi,Turgut Reis caddesindede Ahılılı Mehmet Ali amcanın boş dükkanını kiralayarak bakkal dükkanı açmış.Daha sonra dükkanı bir arka cadde olan Barboros Hayrettin'deki Baloğullarının köşeye taşımış.
Peki buraya nereden gelmişler?
Kösefakılı köyünden.
Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı,daha önceleri nahiye olan köyümüzden.
Kösefakılı,daha sonra ilçe yapılan hemen yanıbaşındaki Akçakent'e bağlandı.
Çocukluğumdan beri köyümüze gidip gelmemiz hiç eksik olmadı.
Önce köyümüzde Çakır ve kardeşi Hacı dedem ile diğer akrabaları ziyaret,sonra Hacıfakılı köyünde Nefik ebem ile Haydar dayımı ziyaret,Derefakılı köyünde Haney halamı ziyaret,Akpınar'ın Pekmezci köyünde Türkan halamı ziyaret ederek turumuzu tamamlardık.Bazende tam tersi istikameti takip ederdik.
Kırıkkale'den köyümüze gitmenin değişik güzergahları var.
Samsun-Yozgat yolundan gidiyorsak,Çerikli kasabasını geçince hemen sağa dönerek,Tatlıcak,Melemker,Ödemiş,Akçakent,Polatlı yolunu takip ederek Kösefakılı'ya varırız.Burası 98 km.geliyor.
Kayseri yolundan gidiyorsak değişik güzergahlar var.
Birisi,Keskin'in içinden Barak,Sefli,Kavurgalı köylerini geçip sağa dönüyoruz,Hacıömer solaklısı,Takazlı,Avanoğlu köylerinin içinden geçerek Ödemiş köyüne çıkıyoruz.Sonrası önce bahsettiğim güzergah oluyor.Bu yolda 86 km.çekiyor.
Diğeri,Akpınar'ın içinden geçip,Deveci'nin kenarından dönüyoruz,Pekmezci'den sonra ister Tepefakılı,Derefakılı,Hacıfakılı köylerini geçerek gidilebiliyor,istenirsede Taşoluk,Güllühöyük,Hamzabey,Akçakent,Polatlı köyleri geçilerek gidiliyor.
Yada Akpınar'dan sonra Abdiuşağı köyünden Akçakent'e çıkılarak gidiliyor.
Bir diğer yol'da Kırşehir'e yaklaştığımızda sola Çuğun karakoluna dönüyoruz,Tosunburnu,Üçler,Dulkadirli,Mahsenli üzerinden gidilen yol.Burası biraz uzak 110 km.ama yol tamamen asfalt.
Kösefakılı'nın etrafında,Polatlı,Akçakent,Zalımali(Yeşildere),Hasanali,Korkorlu,Yetikli,Mahsenli,Hacıfakılı,Derefakılı,Taşoluk,Güllühöyük,Hamzabey  ilçe,kasaba ve köyleri var.
Köyün kuzey kısmı Yağmurdede dediğimiz ormanlık alanla kaplı.
Nahiyelik elinden alınınca gelişemeyerek olduğu gibi kalmış.
Köyün insanları çalışıp rızık kazanma peşine düşünce,Ankara,Kırıkkale,Kırşehir ağırlıklı olmak üzere değişik illere gitmişler.Yurdışındada Almanya ve Avusturalya çalışmak için gidilip yerleşilen yerler.
Şimdiki gençlerimizde okuyup meslek sahibi oluyorlar ve ülkenin her yerine dağılmış durumdalar.
Köyümüzün birde intermet web sitesi var.www.kösefakili.com
Sağolsun ilgilenen hemşerilerimiz sitede köyümüzle ilgili herşeyi anlatıyorlar.
Hemen yanıbaşında mübarek Mahsenlili Ali efendinin türbesi var.
Kış aylarında boş olan evlerin,yaz aylarında biraz dolduğu,yeşil,şirin,1400 rakımlı,havası,suyu güzel,sağlıklı yaşamdan ötürü yaş ortalamasının yüksek olduğu bir anadolu köyü olan Kösefakılı benim köyüm.

Hiç yorum yok:

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİM ANKETİNDE 3.OLDUK

23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: Hata payı içinde KONTAK ARAŞTIRMA Anketi: CHP Ekrem İMAMOĞLU.     %53....