8 Aralık 2009 Salı

Derin siyasi manzaralar

Yakın siyasi tarihimizde detayları tam olarak bilinemeyen,normalde yapılmaması gereken politikacı davranışları oldu.
Bu olaylar ülkenin gidiş yönünü ciddi şekilde olumlu ve olumsuz olarak etkilediler.
Neydi bunlar;

1-Turgut Özal Cumhurbaşkanı olmuştu,Başbakan ve ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut idi.Mesut Yılmaz'da adaylığını açıklamış,her iki aday ve ekipleri Genel kurul delegelerinin belirlendiği İl kongrelerinde kapışıyorlardı.Sıra fazla delege çıkaracak İstanbul'a gelmişti.Normal şartlarda Milletin değerlerini benimsemiş,Turgut Özal'ında sevdiği Talat Yılmaz İl Başkanı adayı idi ve Yıldırım Akbulut ekibi ile birlikte hareket ediyordu.Kongreyi alması garanti gibiydi ve karşısında Mesut Yılmaz ve ekibi ile hareket eden bir adayda yoktu.İşte orada bir şey oldu,Sayın Cumhurbaşkanının eşi Semra Özal ANAP İstanbul İl Başkanlığına adaylığını koydu ve Mesut Yılmaz ekibi ile birlikte hareket etti.Bu durum dengeleri değiştirebilirdi ve değiştirdide.Birsürü hır gürden sonra kongre iptal ettirildi ikinci haftada Semra Özal kazandı.Genel kuruldada bu denge değişikliği ile Mesut Yılmaz genel başkan seçildi.her fırsatta Turgut Özal'ı kotrpiyede bırakan hareketler yapan Mesut Yılmaz'ın önünü açacak olan bu gelişmeyi Turgut Özal neden seyretti?
Hiç lüzumu yokken Cumhurbaşkanının eşi bu riske neden girdi?
Gönülden Özalcıların partiden tasviye edilme harekatı bizzat Turgut Özal ve eşi tarafından neden yapıldı?
2-Tek başına iktidarda olan ANAP'a genel Başkan ve ülkeye Başbakan olan Mesut Yılmaz neden erken seçim kararı aldı.
3-1991'de yapılan erken seçimde DYP birinci,ANAP ikinci,Hadep'lilerle ittifak yapan SHP üçüncü olmuştu.Kamuoyu merkez sağın iki partisinin koalisyonunu isterken ve seçimdende az farkla ikinci çıkmışken Mesut Yılmaz neden halk bize muhalefet görevi verdi diyerek DYP-SHP hükümetinin kurulmasının önünü açtı?
4-DSP'nin birinci,MHP'nin ikinci olduğu DYP,FAZİLET ve ANAP'ın meclise girdiği genel seçimlerde,daha sandıklar açılalı bir saat olmuşken,gazetecilerin,efendim sağın birinci partisi olacağınız görünüyor neler söylemek istersiniz sorusuna Çiller ve Kutan biraz dinlensinler cevabını veren Devlet Bahçeli,neden partisini DSP ve ANAP'la koalisyon yapmaya mahkum etti?
5-2002 genel seçimlerde partisini iktidara taşıyan ancak kendisi siyasi yasağından dolayı milletvekili olamayan Tayyip Erdoğan'ın,Anayasa değişikliğine karşılıksız destek vererek,YSK tarafından iptal edilen Siirt seçimlerinde milletvekili olmasını Deniz Baykal ile CHP neden sağladı?
6-ANAP'ın başına geçerek mecliste gurup kuran,söylemleri ile ANAP'ı tekrar ayağa kaldıracağı görülen,yapılacak ilk genel seçimde partisinin son seçimde aldığı oyun çok üzerinde oy alacağıda görülen Erkan Mumcu,neden Cumhurbaşkanlığı seçimi için meclise girmeyerek kendisini ve partisini intihara sürükledi?
7-Son seçimde barajı aşmaya ramak kalan bir oy alan partisi DYP'nin az sayıdaki milletvekilini hiç gereği yokken,ANAP'la birlikte hareket etme rizikosuna sokup,meclise birde fire vererek girdirmeyerek,kendi tabanının gözünden düşüren Mehmet Ağar neye hizmet etti?
Bu olayların perde arkasını,detaylarını,cevaplarını bilmeme imkan yok.
Ancak her vatandaş gibi soru sorma hakkım var.
Hiçbirimiz kendimizi küçük görmeyelim.
Her konuda soru soralım.
Bize söylenenler ile yetinmeyelim.
Şunu unutmayalım.
Gücümüz sorularımızdadır.

Hiç yorum yok:

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİM ANKETİNDE 3.OLDUK

23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: Hata payı içinde KONTAK ARAŞTIRMA Anketi: CHP Ekrem İMAMOĞLU.     %53....