29 Şubat 2012 Çarşamba

KREDİ KARTI AİDATI'NIN İPTALİ

Ülkemizde neredeyse kredi kartı kullanmayan yok gibi bir şey.
Bankaların müşteri sayılarını artırmak için,kredi kartı başvurularına bir çok kolaylıklar getirdiğini hepimiz biliyoruz.
Kredi kartlarının yaygınlaşması sayesinde ekonomimizde de ciddi canlanma meydana geldi.
Ancak iyi kullanılmazsa,kredi kartı sahibininde başına neler açtığını bilmeyenimiz yok.
Bu girişten sonra konumuza gelelim.

Yargıtay 13.Hukuk Dairesi,Kredi kartı aidatının bankaların haksız zenginleşmesine sebep olduğundan 10 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde istenebileceğine karar verdi.
Bu karar bir vatandaşın sadece 40 liralık aidat için verdiği hukuk mücadelesi sonunda çıkmış.Tebrik ve teşekkürü hakeden bir davranış.Zaten hayatta herşey bir kişinin düşünce ve eylemi neticesinde gerçekleşmiyormu?
Bu haberi okuyunca Sayın Başbakan'a BİMER üzerinden özetle şöyle yazdım.
Yargıtay böyle bir karar vermiş,halkımızın büyük bir çoğunluğu kredi kartı sahibi,bende dahil bir çok insan zor yollarla uğraşmayı sevmeyiz,ilgili kanunda"Bankalar hiç bir ad altında kredi kartı sahiplerinden kart aidatı-ücreti alamazlar,on yıl içerisinde aldıklarını kart sahibine iade ederler"şeklinde bir düzenleme yaparsanız güzel bir hizmet olur.
Bakalım bu konuda bir çalışma yapılacakmı?
Biz mevcut duruma göre,kredi kartı aidatına nasıl itiraz edilir,nerelere başvurulur,ücret nasıl iptal ettirilir,geriye doğru ödediğimiz 10 yıllık aidatları nasıl alabiliriz,bu konuda bildiklerimizi,öğrendiklerimizi sizlere aktaralım.
1-En kolay olan yöntem;Kredi kartı alınan banka aranır,kredi kartı aidatının iptali istendiği söylenir.Bu ücretin yasal olmadığı ifade edilir ve ücret iadesi yada iptali talep edilir.Bu şekilde zahmetsizce aidat iptal ettirilebilir.Tabi telefonda uzun bekleme süresi,sizi ikna etmek için sarfedilen sözler canınızı sıkmaz ve ısrarcı olabilirseniz.
2-Bankaya kredi kartı yıllık aidatı iptali veya ücret iadesi için itiraz dilekçesi verilir.Banka dilekçenize resmi olarak cevap vermek zorundadır.
Dilekçe örneği şöyle;
.........(Banka adı).............BANKASI A.Ş.
GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
(Banka adresi)
KONU : Kredi kart yıllık aidat ve kullanım ücreti hakkında

Hamili olduğum ..................nolu kredi kartından .....yılı/yılları.......ayına/aylarına ait hesap bildirim cetvelinde/cetvellerinde ........Türk Lirası kredi kartı yıllık üyelik ücreti/ücretleri kesildiğini öğrenmiş bulunuyorum.Hesap bildirim cetveli ile kesilen yıllık üyelik ücreti,4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 6.maddesinde düzenlenen"Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar"hükmü ve ilgili yasal düzenlemelere aykırıdır.
Bu nedenle .........yılı/yılları ...........ayına/aylarına ait hesap özetinde yer alan yıllık üyelik ücretine/ücretlerine itiraz ediyor,talep edilen ve kesilen..........TL.kredi kart yıllık üyelik ücretinin bir sonraki hesap bildirim cetvelindeki tutardan mahsubunu talep ediyorum.Aksi halde yasal yollara başvuracağım hususunu bilgilerinize sunarım.Saygılarımla........(Tarih)......

Adres:                                                                                                                      Adı soyadı
                                                                                                                                      İmza
3-Şayet 1.ve 2.girişimler işe yaramaz ise,Valilik ve Kaymakamlık'larda bulunan TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'ne itiraz dilekçesi verilir.
Onunda dilekçe örneği şu şekilde;
....(buraya oturduğunuz il/ilçenin adını yazınız)...VALİLİĞİ/KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA

BAŞVURUCU            :(buraya adınızı soyadınızı ve adresinizi yazınız)
KARŞI TARAF           :(buraya banka adı ve adresini yazınız)
KONU                        :Kredi kart yıllık ücretinin iadesi hakkında
TALEP                        :........TL bedelin iadesi hakkında
OLAY                         :1-...(buraya banka adını yazınız)Bankası A.Ş.nin çıkarmış olduğu....(buraya kredi kart numaranızı yazınız)numaralı kredi kart hamiliyim.
2-Kredi kartıma ait .../.../..........son ödeme tarihli hesap özeti ile kredi kart üyelik ücreti adı aıtında .........TL para tahakkuk ettirilmiştir.
3-Karşı taraf ile aramda tanzim edilmiş KREDİ KARTLARI ÜYELİK SÖZLEŞMESİ'nde her ne kadar kart ücreti alınacağı belirtilmişse de,4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasanın 6.maddesi gereğince,bu sözleşme;
a. Önceden hazırlanmış standart sözleşmedir.
b. Dolayısıyla sözleşme koşulları benimle müzakere edilmemiştir.
c. Sonuç olarak sözleşmenin bu düzenlemesi,banka tarafından sözleşmeye konmuş haksız bir koşuldur.
d. Aynı sözleşmenin başka bir maddesi ile de banka ücret ve faizlerin miktarlarını tek taraflı olarak arttırabilme yetkisini kendisinde tutmaktadır.Bu hüküm dahi 4077 sayılı yasanın 6.maddesi ve 5464 sayılı yasaya aykırıdır.
e. Son olarak Yargıtay 13.Hukuk Dairesi tarafından verilen iki ayrı karar ve T.C.Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesinin Esas 2006/65,Karar 2006/368 nolu emsal kararı ile T.C.Ankara 2.Tüketici Mahkemesinin Esas 2007/472,Karar 2007/1011 nolu Garanti Bankasının Tüketici Hakem Heyetinin kararına itirazı nedeniyle,Mahkemenin tüketici lehine emsal kararı ile kredi kart ücretinin yasal olmadığı belirlenmiştir.
4-Bu nedenlerle tahsil edilmiş bulunan ........TL kredi kart üyelik ücretinin,ödeme tarihi olan .../.../........tarihinden itibaren karşı taraf Bankanın bir yıllık mevduata uyguladığı faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tarafıma iadesine karar verilmesini arz ve talep ederim.Saygılarımla......(Tarih)......

Adres:                                                                                                                      Adı Soyadı
Ekler:                                                                                                                             İmza
1-Banka kredi kartı üyelik sözleşmesi
2-..../..../.........son ödeme tarihli hesap özeti

Tüketici hakem heyetleri bu konuda genellikle tüketici lehine karar veriyorlar.Şayet olumsuz karar çıkarsa.
4-Tüketici Mahkemesine başvurulur.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok:

23 HAZİRAN İSTANBUL SEÇİM ANKETİNDE 3.OLDUK

23 HAZİRAN 2019 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: Hata payı içinde KONTAK ARAŞTIRMA Anketi: CHP Ekrem İMAMOĞLU.     %53....